Remedios, Kuba
Kuba har allting och ingenting, är rikt men fattigt, vackert men slitet och där finns alltid någon som vill lura dig, men också alltid någon som vill hjälpa dig. Kuba är som ett resereportage i kubik – kontrasternas land, färger och rytmer, sand så långt ögat kan nå – eller vad någon nu vill sälja in för stunden. Landskapet är fantastiskt och de allra flesta du möter är trevliga och hjälpsamma. Allt det är sant, men vad som också är sant är att det alltid saknas pengar.
Vid en första, andra och tredje anblick är det lätt att känna att bristen på pengar övrerskuggar allting annat. Som turist blir du både skyddad från och obehagligt påmind om den saken. Den som vill kan förstås hålla sig undan och leva drömmen i det turistparadis som landet gör allt för att framställa sig som – Karibiens pärla med turkost hav och kritvita stränder.
Fӧr mycket har förändrats sedan Kubas gränser öppnades för utlänningar i mitten av 1990-talet. Idag finns stora hotellkomplex och all inclusive-resorts där stränderna är fyllda av bleka kanadensare och europeer som törstar efter sol. I Havanna finns restauranger där du kan beställa det där som vanliga kubaner inte ens kan drömma om. Som turist kan du få allt det där och som mest kanske irriteras av påstridiga gatuförsäljare under en promenad bland arkitekturen och konsten i de historiska kvarteren i Habana Vieja.
Går du å andra sidan fler varv i Habana Vieja eller Centro Habana kan antalet människor som vill ha din uppmärksamhet – och dina pengar – göra dig smått galen. Otaliga är de turister som känt sig lurade av kubaner som först bara verkade vilja hjälpa till; visa dem stan, dricka rom och kola tillsammans på strandpromenaden Malecón eller ta med dem till den bästa och mest genuina restaurangen. (För att inte tala om de som vill sälja extra billiga cigarrer, så klart.)
De kallas fӧr jinteros. Ja, de har ett eget namn, de som mer eller mindre ӧppet fӧrsӧker utnyttja turister. Ibland ӓr det oskyldigt: du får mitt sӓllskap, jag får mina drinkar betalda. Ibland fulare: turisten tas med till ”den mest genuina restaurangen” och nӓr det ӓr dags att betala ӓr priset dubbelt så hӧgt som det borde vara. La jintera har gjort en deal med restaurangpersonalen och de delar på ӧverskottet. Ibland ӓr det bara sorgligt: prostitutionen som exploderade nӓr grӓnserna ӧppnades och sedan delvis bekӓmpades ӓr tillbaka. Det ӓr i vanlig ordning fӧr många som tjӓnar på den.
Förekomsten av jinteros är inte konstig. Turismen står för en stor del av Kubas BNP och utlänningar är för många kubaner synonyma med pengar. En vanlig statsanstӓlld, låt vara med en femårig universitetsutbildning, kan tjӓna runt 160 svenska kronor i månaden. Att då och då lura av en turist en hundralapp kan gӧra hela skillnaden.
Kuba ӓr klyschornas och kontrasternas planet. Hӓr finns alltid någon som vill lura dig, men också alltid någon som vill hjӓlpa dig.