Farligheternas land

Mexico City, Mexiko

Var försiktig. Håll ordentlig koll. Ta hand om dig. Ska du verkligen åka dit? Förmaningarna som handlat om Mexico City har kommit i en strid ström. Innan jag kom hit verkade det som en ytterst farlig plats på jorden. Men ingen nämnde trafiken eller de stora vägkorsningarna. Ingen bad mig låta bli tacosen från gatuköket på hörnet.

Väl här är det möjligen gatukorsningarna jag ibland är lite rädd för. Jag kan promenera hem längs min gata ensam när det är mörkt. Kan åka tunnelbana utan att någon stör mig. Det står tydliga lappar att grinden in till gården måste stängas och helst låsas med nyckel, men i stort sett alltid när jag kommer hem står den öppen. Och nog för att jag inte bor i de skabbigaste kvarteren längst ut på gröna linjen; nog fӧr att jag vet att det händer saker i det hӓr landet som verkligen inte borde hӓnda, men vӓl hӓr har jag har ӓndå svårt att ta de dӓr fӧrmaningarna på allvar. Mӓnniskor bor hӓr; lever sina liv. Går ute på gatan på kvӓllarna. Jag kanske ӓr naiv, men ӓn så lӓnge kӓnner jag mig ganska trygg.

Mexiko ligger högt på listan över mordfrekvensen i olika länder. Här finns ett farligt överflöd av fattigdom, droger och extrema sätt att tjäna pengar; ett överflöd som driver en del människor långt över gränsen. En stor del av den ökning av mord som skett i Mexiko de senaste åren kopplas till handeln med droger och organiserad brottslighet. Det gör inte mordkurvan mindre skrämmande, men säger ändå något om säkerhetsläget för utlänningar som inte har några kopplingar till knarkkriget.

Om en håller sig till Mexico City, Distrito Federal eller turistmagneten Yucatanhalvön med sina karibiska stränder känns tillvaron i Mexiko förhållandevis säker. Precis som i alla storstäder finns stadsdelar där du bӧr ha extra koll på dig själv och dina grejer; kvarter där du faktiskt inte är särskilt sugen på att spankulera ensam mitt i natten. Men mest av allt ska du nog titta dig jävligt noga för innan du korsar en större gata. För risken att du blir påkörd av någon som kör mot rött eller bara inte ser sig för, känns faktiskt större än all annan jävlighet du skulle kunna råka ut för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s