Mexico City, Mexiko
Affärer brinner. Journalister hotas. Människor dödas. Det pågår något slags krig; alldeles här i närheten, bara några timmar bort. Oroligheterna i Michoacán påminner om att Mexiko är ett land med stora problem; en osäker plats där ett människoliv alltför ofta tycks ha väldigt lite värde. Sedan förre presidenten Felipe Calderón kom till makten 2006 och deklarerade kriget mot knarkkartellerna beräknas svindlande 130 000 människor ha dödats och mer än 25 000 personer försvunnit.
Medborgargarden som själva försöker ta tag i och göra sig av med den kriminalitet av utpressning och kidnappningar som myndigheterna inte lyckats rå på har poppat upp på flera ställen och intensifierats det senaste halvåret. Redan i höstas sa myndigheterna att de inte skulle tillåta medborgargarden ta över makten i fler byar. Men den senaste tidens utveckling har visat att de misslyckats med det, precis som de misslyckats att få stopp på knarkkartellerna i samma områden de senaste sju åren. Människor, som ofta kämpar för att få livet att gå ihop med små resurser och många munnar att mätta, pressas på pengar för så kallat beskydd från brottssyndikaten; olagliga avgifter för att få stå kvar och sälja sina grönsaker på marknaden eller för de djur som tjänar som deras levebröd. Kidnappningar är ytterligare ett sätt till inkomster och ibland dödas den tillfångatagne fast en lösensumma har betalats ut.
Efter interventioner från militären är det nu tre eller fler parter som slåss om kontrollen på flera platser i Michoacán: knarkkartellen Tempelriddarna, de självutnämnda medborgargardena och myndigheterna. Med en bakgrund av utbredd korruption där ingen vet vem som hjälper vem och vem en kan lita på tycks inte sällan medborgargardena vara de som får mest stöd av invånarna. Medborgargardena består av deras egna grannar och släktingar, i den tanken verkar finnas åtminstone en liten gnutta hopp om trygghet.
Under tiden fortsätter livet i huvudstaden. Här protesterar människor mot det senaste årets politiska reformer. Här går kvinnor och män till jobbet på morgonen, köper tacos till en stående lunch eller säljer piratkopierad musik i tunnelbanan. Här sitter tiggarna med sin utsträckta hand och gatuförsäljarna ropar ut sina erbjudanden. Det är svårt att tänka sig att det pågår något som liknar ett krig inte långt härifrån. Ett krig om makt och om pengar.