Mexico City, Mexiko
På taket till Leonila och Ramiros hus står två byggarbetare. De håller på att montera stuprӓnnor som ska samla upp regnvattnet från taket i en stor behållare. Kanske kommer de att kunna dricka det dӓr vattnet så småningom, men systemet kommer att göra skilland även om de bara anvӓnder det till att duscha och tvӓtta med. Som det ӓr nu måste de ta vatten från floden som ger barnen utslag på huden. Nӓr det ӓr torrperiod har de ibland inte något vatten alls. Ӓven om de bunkrar fӧr de torraste månaderna hӓnder det att vattnet tar slut.
Leonila och Ramiro bor i El Frayle utanför Taxco i delstaten Guerrero, men vattenbristen är ett problem i hela Mexiko. I Chiapas beräknas bara tre av tio ha daglig tillgång till dricksvatten. I stort sett allt vatten ovan jord är förorenat och grundvattentäkterna är några av de mest överexploaterade i världen.
Här, i 22-miljonerstaden Mexico City, kommer ungefär två tredjedelar av vattnet från dessa grundvattentäkter. Den resterade tredjedelen leds in i staden genom långa kanaler från andra delstater – något som både riskerar vattenkvaliteten och är dyrt. När Cutzamala, ett av systemen där vatten leds in, behöver underhållas, påverkas vattenförsörjningen direkt. Under påskveckan kommer vattnet att stängas av för just underhåll. De som har stora vattentankar kanske klarar sig, men många kommer helt enkelt att vara utan vatten i flera dagar.
Delar av staden saknar den nödvändiga infrastrukturen för tillgång till rent vatten och den infrastruktur som finns är allt annat än problemfri. Den nationella vattenmydigheten, CONAGUA, räknar med att mer än 40 procent av vattnet försvinner i läckor på vägen dit det ska. Läckorna verkar vara ett faktum, men var siffran egentligen kommer ifrån är oklart. Vattenforskaren och professorn vid UNAM, Luis Martín, som jag träffade härom veckan, säger att de egentligen inte kan veta, eftersom de varken har full koll på inflödet eller utflödet. De vet inte hur mycket vatten som tillförs systemet, eller hur mycket som används. Hårda fakta saknas ofta, precis som rent vatten.
Pingback: Att spara på regnvatten | lilla björn