Un viacrucis migrante

Mexico City, Mexiko

Kenny är 16 år och kommer från Honduras. Han sa ingenting till sin familj innan han drog. Nyligen mördades hans pappa och trots alla faror på vägen säger han att han inte är rädd. ”Rädslan får man lämna hemma” förklarar han, ”om man ska lyckas med något så måste man kämpa”.

För drygt två veckor sedan korsade de gränsen från Guatemala. Migranterna från Centralamerika är ett självklart och ostoppbart fenomen här; en del av vardagen. De strömmar norrut genom Mexiko; passerar gränser på vägen hit och riskerar sina liv för drömmen om ett bättre liv, helst i USA.

Den här gången följde ett gäng aktivister med över gränsen; som ett statement, för att visa solidaritet och lyfta frågan om alla de risker papperslösa migranter i Mexiko utsätts för. Sedan stoppades gruppen; fick inte åka med på godstågets tak. De där taken fraktar runt en kvarts miljon migranter genom Mexiko varje år. Men nu kopplades vagnarna med migranter bort och i stället började de gå.

Längs vägen förvandlades resan till en karavan som blev till en manifestation och ett upprop. Från början var de runt 500. När de anlände Mexico City förra veckan hade de blivit mer än 1000 personer som krävde åtgärder från politikerna för en säker passage genom landet, fri från mord, kidnappningar och utpressning från såväl knarkkarteller som poliser.

”Vi är här som en samlad röst” förklarade Walter, representant för honduranerna i karavanens organiserande råd, som varje dag bestämmer vad som ska hända härnäst. ”Vi gör den här manifestationen för att få stopp på våldet, diskrimineringen och framför allt döden. För många av oss som har lämnat våra hem kommer aldrig tillbaka igen.”

Flera sträckor har de fått skjuts med bussar. Efter att guvernören i Veracruz lovat fri passage genom delstaten – en av de allra farligaste för papperslösa migranter – drog karavanen vidare via Puebla hit till Mexico City för att kräva självaste president Peña Nieto på åtgärder. Det blev inget möte med presidenten, men även guvernören här i Distrito Federal lyssnade på vad de hade att säga.

Sedan dess har de fortsatt norrut. Hur många som i slutändan kommer att ta sig över gränsen till sina drömmars land är omöjligt att veta. Likaså hur många som överlever väl där. I Arizona hittas enligt rättighetsorganisationer varje år runt 200 döda migranter. Andra räknar till många fler som fallit offer för hettan eller kylan i öknen.

welander_karavan_04

Fotnot: Detta inlägg skrevs i början av maj, men lades inte ut förrän efter publicering av reportaget i Amnesty Press om migrantkaravanerna.

1 tanke på “Un viacrucis migrante

  1. Pingback: Migranter kräver säker passage | åsa welander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s