Med militären som lösning

Mexico City, Mexiko

Jag tänkte åka till Tamaulipas för ett tag sedan; delstaten vid Mexikanska golfen, som gränsar till USA i norr. Sedan blev det inte så, dels för att jag inte lyckats sälja in något av reportagen jag ville göra där, dels för att jag insåg att det kanske inte är den bästa platsen på jorden just nu och bestämde mig för att avvakta lite med göra fler säljförsök.

Det är ofta Michoacán och dess medborgargarden som får rubrikerna, åtminstone de få gånger Mexikos inre angelägenheter nämns i utländska medier. Kanske är det för att det i Tamaulipas inte finns samma spänningsgrad, i brist på de självutnämnda grupper som spelar ut makten mot varandra i Michoacán. Men våldet är hänsynslöst. Det rapporteras ständigt om hur många som dödats de senaste dagarna, eller veckan. Det är skottlossningar och avrättningar.

Gränsstaterna har länge varit våldsamma, inte minst sedan förre presidenten Felipe Calderon startade kriget mot knarket för åtta år sedan. För det är onekligen där drogerna måste passera för att ta sig till marknaden i grannlandet i norr och miljarder står på spel. I Tamaulipas exploderade våldet när knarkkartellen Los Zetas bröt sig loss från sina tidigare allierade – numera ärkefiender – Gulfkartellen.

Nu vill president Enrique Peña Nieto stoppa våldet med hjälp av militären – en metod som tidigare fått ödesdigra konsekvenser. Här tål nämligen att påminnas om just Michoacán och grannstaten Chihuahua. 2009 skickade dåvarande presidenten Felipe Calderon dit militär och federal polis för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Mordkurvan sköt i höjden och Juarez blev känd som världens mordhuvudstad. Hittills verkar gripandena av gängledare inte heller ha någon positiv effekt på situationen.

Samtidigt som människor demonstrerar klädda i vitt i Tamaulipas, i protest mot våldet och dödandet, lovar nu guvernören i delstatsgrannen Veracruz – känd som den farligaste för papperslösa migranter på vägen norrut – en lösning på ett socialt problem. Det sociala problemet handlar om de 665 personer som försvunnit i Veracruz under den nuvarande delstatsregeringen. 144 av dem ska ha varit minderåriga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s