Vilse i kvittodjungeln

Santiago de Cuba, Kuba

Kubanska kvitton är för mig en gåta – och allt som oftast nӓrmast en omöjlighet. I Kuba är nämligen ett kvitto något annat än i Europa. De få gånger någon skriver ett kvitto på det du har köpt är det oftast inte ens meningen att du ska ha något med det att göra. För kvittot, förklarar säljaren, det behöver ju jag, det är mitt.

Men, försöker jag, när jag betalar för någonting måste jag ju kunna få ett kvitto på det. Det hjälper inte. Kvittot är deras. När jag någon enstaka gång ändå fått ett kvitto har jag heller inte fått behålla det. I Holguín, en torsdagskväll strax efter midnatt var busschaufförren på väg att inte låta mig åka med när jag ifrågasatte att han skulle ha mitt kvitto för biljetten jag köpt i luckan. När jag läste spanska på universitetet tittade de konstigt på mig och sa, kvittot? Det behöver ju vi. Kvittot på min hyra fanns bara till för migrationsmyndigheten som la beslag på det så fort jag kom dit för att förnya mitt visum.

Den du bor hos behöver kvittot för att visa upp för myndigheterna. Kontrollen, säger de, är till för turisterna och för dem själva. Det är en säkerhetsfråga. Noga noteras passnummer, nationalitet, vistelselӓngd och summa att betala. Ofta behöver uthyraren låna ditt pass eller visum för att ta med och visa upp. Migrationsmyndigheten måste veta var du befinner dig. Det ӓr en sӓkerhetsfråga – om någonting skulle hӓnda, fӧrklarar de.

Som så ofta i Kuba vet jag inte om de innerst inne tror på det de säger, eller om det är något de lärt sig att de ska säga. Jag vet inte om det finns en liten sanning i det. Det ӓr fӧrvisso låg brottslighet hӓr. Turister skyddas in i minsta detalj fӧr att inte drabbas av någon kriminalitet. Turister ӓr nӓmligen något av det vӓrdefullaste de har. Det ӓr, fӧrutom från de många exilkubaner som skickar hjӓlp till sina familjer, med turisterna som pengarna kommer.

Det ӓr med turisterna pengarna kommer och myndigheterna måste fӧrstås veta hur många. De måste fӧrstås ta hand om det enda kvittot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s